www.abelles.cat


Vaya al Contenido

Varroa i Vespa


Varroa destructor


Quant temps podem seguir treballant en un negoci en que el 30% del nostre patrimoni (els eixams) es mor cada any? La salut dels eixams i la producció apícola avui en dia estan en funció dels nivells de Varroa que tenim als nostres ruscs. Mantenir a ratlla la Varroa cada vegada resulta més difícil i està clar que els nivells d'àcars s'han de mantenir baixos durant tota la temporada. En l'actualitat hi ha una forta tendència entre els apicultors aficionats i sobretot ecològics per deixar d'utilitzar els acaricides sintètics, a causa, en gran part, del desig d'obtenir aliments "lliures de substàncies químiques".

La bona notícia és que en el futur es veu una mica de llum, però per aconsseguir vèncer al paràsit es requereix un maneig més intel·ligent, un control constant dels nivells d'àcars i saber què s'ha de fer en cada moment de l'any apícola.Si ets apicultor aficionat, ecològic o convencional, des d'aquí et volem ajudar a millorar el teu control de la
Varroa que afecta els teus eixams.Vespa velutina


La vespa ha arribat per quedar-se. Actualment es troba a Girona, però al País Basc, Navarra i La Rioja ja està produint estralls als apiaris, especialment abellars amb poques arnes d'aficionats i apicultors ecològics, els col·lectius més amenaçats. Tinguem clar que la vespa asiàtica o camagroga pot viure també sense la presència d'abelles, ja que pot menjar carronya d'animals morts. Les trampes només són eficaces al març-abril, quan es capturen reines, però si els nius de vespes són grans (5-6 mil individus) ja no hi ha trampes que les aturin. A l'agost és quan causen les pèrdues més importants als apicultors i a les vinyes, ja que també es mengen els raïms madurs. A França, un pais organitzat, no l'han pogut aturar. Cal doncs vigilar els abellars a l'estiu i confiar que els equips d'investigació trobin algun remei per paliar els seus efectes, perque ja podeu comptar que no s'erradicarà mai, com mai s'ha erradicat cap espècie invasora enlloc.


ÚLTIMA HORA Sembla qe Vespa velutina te preferència per bioclimes atlàntics i no tan en ambients mediterranis, tot i que a França també s'ha estès en zones mediterrànies, no hi ha tanta incidència com en la part atlàntica.

La Vespa a LaVanguardia

Jornada Tècnica AEA: "
Vespa velutina i apicultura ecològica", 30 de novembre, Drassanes, 11h. Barcelona.


Fes apicultura ecològica !!!

Regreso al contenido | Regreso al menu principal